Изслушана ще бъде и съдия Владислава Цариградска. Заседанието се провежда в

...
Изслушана ще бъде и съдия Владислава Цариградска. Заседанието се провежда в
Коментари Харесай

Патрон в пощата и кръст от клони: Двама прокурори са получили зап...

Изслушана ще бъде и арбитър Владислава Цариградска.

 

Заседанието се организира в понижен състав. Четирима от Съдийската гилдия към Висш съдебен съвет отсъстват поради отпуск.

 

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са получили закани за живота си в неделя. Единият е бил на разходка със фамилията си и връщайки се към дома си, видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият прокурор е намерил пред дома си кръст от клони, стана ясно от чуването на Сарафов. 

Докладите ще бъдат изпратени на правосъдния министър с молба да бъде назначена защита на двамата прокурори, а Атанас Славов, който също участва на съвещанието, пе ангажимент от своя страна да бъдат подхванати ограничения.

 

Той сподели, че към сегашния миг не разполагал с съответна, тествана и достоверна информация за обязаност на магистрати с Мартин Божанов-Нотариуса, нито за това дали магистрати са членували в частния му SS клуб, за който се приказва, че се е трансформирал в плацдарм за търговия с въздействие. В клуба са влизали висши магистрати с карти за достъп.

 

150 магистрати са били подслушвани и следени за 4 години , съобщи по време на чуването арбитър Атанаска Дишева, която цитира данните, предоставени от арбитър Владислава Цариградска от отчетите на бюрото за надзор на специфичните разследващи служби.

 

Дишева уточни, че няма данни за формиране на досъдебни производства, макар че има направени материални доказателствени средства. 

Тя изиска да разбере дали Сарафов има желание да извърши инспекция, само че и.ф. основен прокурор в началото отклони въпроса, заявавайки, че не е квалифициран. Сарафов съобщи, че сега не разполага с такива данни, защото не е знаел, че ще бъде питан по този въпрос, само че обществено прикани сътрудниците си от СГП да вземат за насочна точка следствието на АКФ. 

 

" Аз съм уверен, че сътрудниците от Софийската градска прокуратура са гледали деликатно следствието на АКФ " Списък за бърз надзор " и ще вземат поради всички условия, изложени в това следствие. Ако не са го създали към момента, употребявам случая да ги прикани обществено да го създадат и да вземат като насочна точка данните от следствието ", уточни Сарафов.

Сарафов не знаел нищо за частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса , нито пък кои магистрати са членували в него. И.ф. основен прокурор съобщи, че е “опасно ” да се тиражират имена на съответни магистрати и да се очернят почтени хора или да в такива описи да се вкарват имена за оклеветяване.

 

Членовете на съдийската гилдия попитаха за какво прокуратурата е задействала инспекциите в клуб “SS ”, доста по-късно след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това се случи едвам след няколко дни.

 

" Ритъмът на следствието и дейностите, които следва да бъдат осъществени, са само от компетентността на проверяващите по делото. Действията по следствие не следва да бъдат оповестявани пред сегашния конгрес и даже и да знаех, нямаше да Ви кажа ", отговори Сарафов.

 

Има наблюдаващи прокурори, не знам елементи по съответни следствия, Конституцията не ми разрешава, нямате пълномощия да задавате такива въпроси. Общо взето с тези думи завърши чуването на Сарафов пред Висш съдебен съвет. И.ф. основен прокурор употребява тертипа на предшественика си на поста Иван Гешев и отхвърли да отговори на няколко въпроса на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет дали да вземем за пример обвиняването ще вземе поради думите на ген. Атанас Атанасов, че разполага със лист на магистратите, членували в клуба на Божанов. Без отговори останаха и въпросите към следствието за ОПГ, обвързвано с Божанов, по което той е трябвало да бъде упрекнат, преди да бъде погубен.

 

Съдебната система и прокуратурата имат втори късмет , съобщи пред Висш съдебен съвет журналистът от АКФ Николай Стайков. Повод за коментара му е стигналото до на никое място следствие по абсурда " Осемте джуджета ".

 

" Разследването по този проблем (за Мартин Божанов - Нотариуса, бел. ред.) стартира след “Осемте джуджета ” със среща сред Николай Стайков, Ивайла Бакалова и няколко наказателни юриста, обезпокоени към задържането на Веселин Денков. Видимо от разпитите и протоколите се търсеше политически претекст и връзка с организирането на митингите през 20202 година Веднага се появи информация, че стартират да изникват медиатори, да се насочат оферти за ходатайство за решение на избрани проблеми в правосъдната система - за смяна на мярката на Денков за неотклонение ", описа Стайков.

 

Стайков дефинира Божанов и адв. Емил Писков, станали герои в следствието на АКХ като “изключителни експерти ” в този бизнес.

 

Всъщност с следствието си АКФ са се надявали да провокират реакцията на институциите още през 2021 година Стайков и сътрудниците му още тогава стигат до информацията за имотните измами, изчезнало дело от адвокатска стая, заменено ЕГН.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР